Natalija Zabav

Mozaični izdelki

Misel, da bi tudi jaz znala delati mozaike se je pojavila tistega dne, ko sem sredi našega mesta zagledala veliko steno, obloženo s keramiko in koščki ogledala. To bi tudi jaz znala, je kar zadonelo v meni. In potem sem celo pot domov v sebi mlela, kako do tega sploh priti. Svojim družinskim članom sem začela namigovati nekaj o rezalniku za ploščice, pa kleščah za ploščice, pa nekaj o ploščicah na sploh. Nekaj me niso preveč resno jemali in iz tega še nekaj časa ni bilo nič. Sem pa se v tem času pridno podučila kako sploh priti do mozaikov, kako jih izdelovati, katere tehnike obstajajo.

No, potem je umrla mama. Z žalostjo se kar dolgo časa nisem znala dobro poprijeti in potem nekega večera šla v kletne prostore in pričela z razbijanjem. Hitro sem spoznala, da treba keramiko oviti v cunjo, da koščki ne letijo vsepovsod. Tako se je začelo.
Najprej za hobi. Ena slika, druga slika. Potem mi naenkrat šine v glavo misel, da bi oblepila jajčne lupine. Pirhi. Mozaični. Je bilo treba vse spustiti iz rok in takoj sprobat. Nastala je cela serija teh mozaičnih pirhov. Potem so bile na vrsti vaze. Iz različnih podlag – od odpadnih jogurtovih stekleničk, do začimbnih stekleničk, do čisto ta pravih vaz.

Da bi pa se lahko z mozaiki čisto zares ukvarjala – ne samo tu in tam, ali pa ko nujno potrebujem mir – je bilo potrebno posredovanje od zgoraj. Namreč – z vstopom Hrvaške v Unijo sem izgubila službo. In nič kaj ne kaže, da jo bom pri svojih letih dobila. Najprej sem nekaj oklevala, potem pa padla odločitev. To znam, v tem uživam, poskusimo se v tem. Še vedno mi lahko ne uspe, ampak v tistem, kar bom počela bom vsaj uživala.
Potem sem se domislila jajčnih lončkov. Malo sem praktične narave in všeč mi je, če lahko neko stvar uporabim na več načinov. Torej je lonček lahko dekorativen, pa še rožica raste not. In spet so na vrsti slike – uživam v čisto »ženskih« motivih, kot so metulji ali vile, pa pokrajine. Očitno moram svojo nežnejšo plat nekako izrazit, pa je očitno mozaičarstvo eden najboljših načinov.
Izmed vseh materialov mi je keramika najljubša. Tudi zaradi tega, ker omogoča veliko barvnega razkošja. Všeč mi je, če so materiali stari in odvrženi – v bistvu potem recikliram in jim dodam novo, drugo vrednost.

Izdelujem torej mozaike – meni najljubši so mozaični lončki iz jajčnih lupin. Jajčno lupino torej oblepim s keramiko in potem zafugiram. Da pa lonček ne bo prazen, ga zasadim z netreskom. Pogruntala sem, da je lepše, če je roža nizka in počasi rastoča.
Mozaični pirhi – so izpihana jajca, oblepljena s keramiko in zafugirana.
Vaze –  izdelujem jih iz različnih podlag – od majhnih stekleničk, do večjih vaz…postopek je enak – zalepim keramiko in na koncu zafugiram in spoliram.
Stekleničke z motivi – na stekleničko si narišem motiv – ga oblepim s keramiko, zafugiram.
Slike – na lesonitno ploščo si narišem motiv, ki mi trenutno se mota po glavi, zalepim s keramiko, zafugiram, spoliram. Slike rabijo dalj časa – odvisno od velikosti in zahtevnosti motivov.
Torej – najraje delam s keramiko.