MarChiArt

031 782 257
Mario Kranjc
Kamni izžarevajo neko energijo, ki jo je potrebno sprostiti!

Že v otroštvu se je v njem kazal talent za risanje in plastično oblikovanje, vendar pa želja po ustvarjanju v mladosti nikoli zares ni prišla v ospredje. Kiparstvu se je zares posvetil šele po končani fakulteti.

V času študija ga je začela zanimati tudi afriška kultura. Po 3 mesečnem bivanju v Gani mu je afriška umetnost še posebej prirasla k srcu. Po vrnitvi je spoznal svojega mentorja kiparja Tapiwa Chapo, pripadnika Shona ljudstva iz afriške države Zimbabwe, katerih skulpture in celoten stil ustvarjanja je znan po svetu kot »Shona art«. Pri Tapiwi je dobil prve lekcije iz klesanja kamna in uporabi orodij za obdelavo kamna. Od tod tudi vpliv afriške Shona umetnosti na njegova dela.

Najraje uporablja naravne materiale kot sta les in kamen. Kamen mu je predstavljal največji izziv. Že od nekdaj so ga privlačile naravne kamnite kompozicije, ki jih je oblikovala mati narava. Veliko kamninam pripisujejo zdravilno moč. Zdi se mu da kamni izžarevajo neko energijo, ki jo je potrebno osvoboditi.Motive in ideje išče v kamnu samem, v njegovi naravni obliki, le redko izhaja iz ideje. Največkrat se mu na osnovi same oblike kamna porodi ideja. V svojih delih uporablja direktno tehniko (direkt carving) brez predhodnih skic na papirju.