ArtMar

Sponzorji:

Povej naprej:

Bodeča Neža

Bodeča Neža Bodeča Neža
Raznorazna naravna mila in keramični milniki
Zakaj naravno milo?

Ko sem začela raziskovati, kaj je v tako osnovnem higienskem pripomočku kot je milo, sem bila presenečena. Milu so dodani derivati nafte, umetna barvila, konzervansi in parfumi, ki prekrijejo neprijeten vonj. Nič čudnega, da je koža po umivanju tako suha in imamo občutek, da nam jo vleče skupaj. Naj omenim samo, da takšnega mila sploh uporabljali ne bi, če bi se hoteli držati pravila »kar ne bi dal v usta, ne dajaj niti na kožo«. Preko kože namreč absorbiramo 60-90% vsega kar nanesemo nanjo. Pri izdelavi mila nastaja glicerin, ki je stranski produkt saponifikacije. Glicerin našo kožo vlaži, vendar ga pri industrijsko izdelanem milu izločijo, saj je to izredno dragocena snov, ki jo dodajajo v druge kozmetične izdelke, npr. kreme, te pa potem drago prodajo nam.
Naravno milo je izdelano iz luga (NaOH), vode in različnih olj, ki zaradi svoje sestave določajo lastnosti mila. Kokosovo olje je čistilno. Sončnično in olivno olje npr. pa sta negovalni olji. Z recepturami se določi razmerje posameznih olj, da dobimo milo, ki je h krati čistilno in tudi negovalno. Naravna mila so lahko neodišavljena, saj nimajo neprijetnega vonja. Lahko pa jih odišavimo z eteričnimi olji, ki imajo tudi sama po sebi pozitivne vplive na kožo in počutje na sploh. To je nekako osnova. A narava nam ponuja nešteto stvari, ki jih uporabljamo tudi kot kozmetične, celo zdravilne pripravke. Namesto vode lahko milu dodamo pravi ali zeliščni čaj in kavo. Dodamo mu lahko med, čokolado, sol, ovsene kosmiče, glino... Možnosti je več kot dovolj, da najdemo sebi primerno kombinacijo.
In zato ker cenimo darove narave, nam bo narava hvaležna, saj je ne bomo onesnaževali s strupeno milnico industrijsko izdelanega mila. Milnica naravnega mila se namreč v naravi 100% razgradi.


• naravna mila raznovrstnih oblik
• polstena mila (mila ovita v ovčjo volno)
• keramični milniki
• raznorazna darila
Predstavnik Bodeča Neža Bodeča Neža
Janja Kavčič

FB: bodeca neza
E: info.bodecaneza@gmail.com
M: 040 433 094