ArtMar

Sponzorji:

Povej naprej:

Unikatna kvačkana oblačila Urška Smole

Unikatna kvačkana oblačila Urška Smole Unikatna kvačkana oblačila Urška Smole
Kvačka je moje orodje
Sem Urška Smole. rojena sem 1.13.1977 v Beogradu, R Srbija. Stanujem v Slovenski Bistrici. Po poklicu sem profesorica zgodovine in sociologije. Zaposlena sem na OŠ Partizanska bolnišnica Jesen Tinje (Veliko Tinje je vas nad Slovensko Bistrico), kjer opravljam delo učiteljice v podaljšanem bivanju.
Že od malih nog me spremlja veselje do ustvarjanja. Ukvarjala sem se že z različnimi tehnikami, vendar sem izbrala kvačko kot predmet izražanja moje domišljije, kreativnosti in ustvarjalnega nadviha. Izdelujem - kvačkam - unikatna kvačkana ženska oblačila in dodatke.
Ročna dela. med katera sodi kvačkanje, so zagotovo veja umetnosti.Zahtevajo veliko potrpljenja, talenta, znanja, učenja, spoznavanja novih materialov in vzorcev ter neprespanih noči, da je izdelek natančno tak, kot si ga je ustvarjalec zamislil.
Tako je vsak moj kvačkani izdelek zaključena celota. Prav vsak ima svojo zgodbo. Kreacija in izdelava oblačila sta plod moje domišljije in delo mojih rok. Izdelki niso šivani, kvačkam jih v *enem kosu*. Idejo za izdelavo oblačil najdem v naravi, živalih in ljudeh, največkrat pa se utrnejo kar same. Za izdelavo oblačil uporabljam različne kvalitetne, predvsem naravne materiale. Barve in vzorce izbiram po navdihu, odvisno od značaja oblačila, ki ga želim ustvariti.
Vodilo mojega dela so ljubezen in spoštovanje do dela samega, užitek ob kreaciji in ustvarjanju ter končno zadovoljstvo ob zaključenem delu.
Na šoli, kjer sem zaposlena, vodim ročnodelski kožek, kjer mlade rodove učim kvačkanja in drugih veščin ročnih del.
Kvačkam že več kot dvajset let, vendar sem se v zadnjih nekaj letih odločila, da svoje delo pokažem tudi drugim. Z mojimi kreacijami sem sodelovala že na mnogih kulturno - umetniških prireditvah, modnih revijah, festivalih in sejmih v Slovenski Bistici, Mariboru, Ljubljani, Izoli in Bledu.
Poebno doživetje je bilo sodelovanje v ustvarjalnem natečaju revije ONA - *Ona 365, Za slovenske ženske* v januarju 2015. Udeleženke smo izdelale torbice po svojih zamislih. Izdelala sem dve torbici s kvačkanimi motivi - torbi *Lucia* in *Coccinelle* pro Krznarstvu Eber. Torbice so bile prodane na dražbi, denar pa je bil namejen varnim hišam.
Lani sem prvič oktobrskem sodelovala v projektu Evrope Donne *Obkvačkajmo drevesa* v podporo bolnicam z rakom dojk.
*KVAČKANJE, UJETO NA ALUMINIJ*
Posebna zgodba mojega ustvarjalnega dela so aluminijaste stenske dekoracije s kvačkanimi motivi. Poimenovala sem jih *Kvačkanje, ujeto na aluminij*. Ker sem doma v Slovenski Bistrici, ki je znana po predelavi aluminija, mi je ideja o združitvi aluminija in kvačkanih motivov predstavljala še poseben izziv.
Na aluminijaste plošče različnih dimenzij dodajam poljubne kvačkane motive. Le - te najprej s posebno tehniko utrdim, pobarvam, posušim, nato pa z lepljenjem dodam na ploščo.
Moje kvačkane izdelke označujejo aluminijaste ploščice z logotipom *LU*. Ploščice so mi izdelali v podjetju Alumat iz Slovenske Bistrice. Gospod Mirko Stegne je prisluhnil moji prošnji in ugodil moji želji po idelavi ploščic.
Avtor mojega logotipa je gospod Zvone Potočnik.
KVAČKANE KAPICE - SREČNE KAPICE
Družino Beštrovih in našo je že pred časom najprej povezala ljubezen do naših ljubih štirinožnih prijateljev, saj je njihova bernska planšarka Boni postala naša Vita. Prijateljstvo, ki se stke na takih temeljih, je ponavadi večno. Tako so se naše poti ponovno srečale lansko poletje. Idejo oziroma prošnjo po izdelavi posebnih kvačkanih kapic sem vzela zelo resno, saj kapic prej nisem kvačkala. Najprej sem poiskala načrt, ga *izpilla* in nastale so kvačkane kapice, ki jih nosi Nataša Bešter v svojih oddajah Štiri tačke in Za zdravje. Jaz jim pravim, da so *srečne kapice*, saj so v njih ujeta leta lepih spominov, ljubezni, sreče, podpore in prijateljstva. Ženske kvačkane kapice izdelujem v kolekcijah GEA, SHADOW, RAINBOW IN ELITE, moškim pa je namnjena kolekcija ADAM. Kvačkanim kapicam so se nedavno pridružile kvačkane rutice v kolekcijah SUMMERTIME in SUMMERTIME - ELITE.
Za letošnjo jesen in zimo sem izdelala otroško kolekcijo Lučka, kolekcijo ženskih zimskih kapic Fantasia in posebno kolekcijo za ljubitelje kužkov My dog, teh kolekcij še nisem predstavila...
Življenje piše zgodbe. In zgodbe pišemo ljudje. Številni mi pomagajo pisati mojo zgodbo kvačkanja, ki je polna zadovoljstva, sreče in hvaležnosti. V čast in v neizmerno veselje mi je, da sem prav v kvačkanju našla način, s katerim lahko bogatim umetnost izražanja. Moji kvačkani izdelki so preplet umetnosti, estetike in večne elegance.
Predstavnik Unikatna kvačkana oblačila Urška Smole Urška Smole

FB: Unikatna kvačkana oblačila Urška Smole
E: urska.smole13@gmail.com
M: 051 729 533