ArtMar

Sponzorji:

Povej naprej:

ANDREJA TRKMAN

ANDREJA TRKMAN ANDREJA TRKMAN
Artist
Sem Andreja Trkman rojena 20.9.1982 v Zagrebu.
Sem diplomantka Ekonomske fakultete v Ljubljani in absolventka smeri keramika-kiparstvo na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart.
Do sedaj sem sodelovala na devetih skupinskih razstavah Famula Stuarta in na razstavi v galeriji hostela Celice. Na Animateki 2009 je bila predstavljena risanka v tehniki stop-motion, ki sem jo naredila v sodelovanju z dvema umetnicama.
Na X. Ex Temporah keramike v Piranu sem dobila nagrado za najbolj izvirno delo v mednarodni konkurenci 79 avtorjev. Samostojno razstavo pod naslovom Transitio sem imela od 8. julija do 22. avgusta 2010 v Galeriji Herman Pečarič v Piranu.
Pomladi 2011 sem postala članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana.
Leta 2012 sem bila izbrana kot edina kiparka in skupaj z 44 umetniki sodelovala na letni skupinski razstavi slovenskih likovnih kritikov na temo Pokrajina.
Isto leto sem imela samostojno razstavo z naslovom » Sožitje » v Galeriji Loterije Slovenije.

O delu:
S keramiko delam od leta 2007.
Že v prvem letniku sem z obdelovanjem gline prišla do stila, po katerem sem prepoznavna. Vztrajno ponavljam enake gibe s prstom in tako dobim delo, ki deluje mehko ali pleteno, kot košara. Stil me sam pelje do oblike in niti eno delo ni enako. Stil mi tudi omogoča številna različna površja, ki me predvsem najbolj zanimajo. Večkrat veliko bolj, kot sama oblika. Svojim delom rečem, da so skulpture. Razstave zelo rada postavljam v obliki inštalacije. Takrat so vsa predstavljena dela spojena v eno. Pri inštalacijah uporabljam naravne elemente ( zemlja, les…) tako kot je moje delo naravno; brez orodja, samo moji prsti.
Lahko rečem, da se moje delo deli na barvno in nebarvno, oziroma glazirano in neglazirano. Ker imam zelo rada barve in rada opazujem medsebojno delovanje barv, svoja dela tudi glaziram. Pri tem uporabljam čopič, ker je površina tako neravna in je potrebno paziti, da je vsaka luknja zaprta. Na ta način dela postanejo uporabna in odporna na vodo.
Moj stil me je pripeljal tudi do izdelave gumbov. Želela sem nekaj ravnega na »pleteni« podlagi. In danes že izdelujem 4 velikosti gumbov, okoli 50 oblik in barv.
Zelo rada ustvarjam tudi nakit. On je enostaven, igriv, živahnih barv in geometrijskih oblik.
Vedno rada preizkušam novo. Trenutno veliko delam s porcelanom, kamenino in plemenitimi kovinami.
Predstavnik ANDREJA TRKMAN Andreja Trkman

WWW: ANDREJA TRKMAN
M: 031 797 012