ArtMar

Sponzorji:

Povej naprej:

Anja Slapničar Unikatna keramika

Anja Slapničar Unikatna keramika Anja Slapničar Unikatna keramika
Unikatna keramika
Rodila sem se leta 1986 v Novem mestu. Ustvarjalnost je bila z menoj že od malih nog. Moj prvi tečaj gline sem obiskala, ko sem bila stara komaj 6 let. Bil je tečaj pri priznanemu keramiku Niku Golobu, kateri mi je predstavil razburljiv svet gline. Pri 17 letih sem opravila prvi resni tečaj pri keramičarki Nataši Kokol. Naučila sem se osnov izdelovanja iz gline in posebne tehnike žganja gline raku. Med časom študija na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani sem začela izdelovati svoje prve skodelice. Potreba po ustvarjanju me je vodila do naslednjih dveh tečajev pri keramičarki Mojci Rabič.

Leta 2011 sem priglasila osebno dopolnilno delo in začela svojo keramiko tudi prodajati. Septembra 2012 sem končala s študijem in pridobila naziv univ. dipl. ing. geodezije. Nekaj mesecev kasneje, decembra 2012, sem se preselila na Nizozemsko, kjer sem ustvarjala v studiu v Amsterdamu. Sedaj imam delavnico v Ljubljani.

Tečaji oblikovanja gline, ki sem jih obiskovala, so mi omogočili osnovno znanje na področju keramike. Večinoma znanja in izkušenj pa seveda izhaja iz ur, ki sem jih preživela v delavnici in vadila na vretenu in se učila na napakah pri obdelovanju in žganju gline. Novih tehnik, izboljšav obstoječih tehnik in rešitev na vprašanja sem iskala tudi s pomočjo knjig.

Moje strast je izdelava objektov, ki jih ljudje uporabljajo v vsakodnevnem življenju.
To mi prinaša veselje in zadovoljstvo, še posebej če te stvaritve ne stojijo samo na policah za okras, ampak so uporabljajo dan za dnem. Želim, da te skodelice ljudem prinesejo skromne trenutke sreče preko procesa trivialnih opravil, opravkov in dolžnosti, ki so del našega vsakdana. Izmed vseh izdelkov pa je poseben poudarek prav na skodelici. Skodelica zame predstavlja najbolj pogosto uporabljen predmet, hkrati pa tudi najbolj intimen, saj se ga dotikamo z našimi ustnicami.

Za izdelavo keramičnih izdelkov uporabljam različne vrste glin, ki jih kombiniram z različnimi, a preprostimi glazurami. Rezultat je žgana keramika - kamenina. Še vedno sem globoko v procesu iskanja in raziskovanja različnih oblik in tehnik, ki obstajajo. Čedalje bolj pa se nagibam k posebni vrsti kamenine; kamenina, ki je žgana na drva. Zanimanje za tovrtsno kamenino se je začelo leta 2013, ko sem prvič dobila priložnost žganja na dva v anagami, na tečaju pri svetovno priznanem keramičnem guruju Lou-ju Smedts-u na Hrvaškem. Maja 2014 sem se ponovno udeležila tečaja za anagamo na Hrvaškem.

Želim si, da bom nekoč imela svojo peč na drva – anagamo, da bom s pomočjo nje nadaljno raziskovala nepredvidljivo moč ognja, ki dosega temperature tudi nad 1350 stopinj.
Predstavnik Anja Slapničar Unikatna keramika Anja Slapničar

WWW: Anja Slapničar Unikatna keramika
FB: Anja Slapničar Unikatna keramika
E: delavnica@anjaslapnicar.com
M: 040 534 203