ArtMar

ArtMar prireditve:

ArtMar 80 (28. 04. 2018)
ArtMar 79 (14. 04. 2018)
ArtMar 78 (07. 04. 2018)
ArtMar 77 (24. 03. 2018)
ArtMar 75 (24. 02. 2018)
ArtMar 74 (10. 02. 2018)
ArtMar 73 (27. 01. 2018)
ArtMar 72 (25. 11. 2017)
ArtMar 71 (30. 10. 2017)
ArtMar 70 (28. 10. 2017)
ArtMar 69 (14. 10. 2017)
ArtMar 68 (30. 09. 2017)
Več prireditev...

Sponzorji:

Povej naprej:

Predavanja in razstave na ArtMar prireditvi No. 24

11:00 TINKA ŠMINKA S KNJIGO

Simpatična klovnesa živi v potujočem cirkusu Bugi Vugi, skupaj s prijatelji čarodeji. Pleše, skače, žonglira, se uči čarati ter se zabava. Otroški žur je njena prva misel. Med popotovanjem se rada ustavi in obišče male prijatelje. Popelje jih v svet cirkusa in cirkuških vragolij.
Robčkov ne nosi sabo, ker bi bila prehlajena ali žalostna ampak za… ko jo spoznaš izveš!
www.malalu.si

Ko bom velika bom… želim, da mi bo toplo pri srčku.
Zamižala sem. Si nekaj zaželela in potem hitro pihnila pet svečk na torti. Želja se mi je uresničila – »biti velika«, sledi tistih navihanih dni pa so ostale. Še vedno me osreči pihanje regratovih lučk, vztrajno ugotavljam resnico o sedmih pikah pikapolonic in rada skačem bosa po travi. Uživam, če lahko mojim prijateljem ušpičim kakšno prikupno lumparijo. Obožujem čokoladice, lesene barvice in vijolično barvo. Zaljubljena sem v pikapolonice in pikice!
Sem otroška animatorka.
Sem velika in sem profesorica pedagogike in andragogike. Naj se sliši še tako zakomplicirano, uživam v igranju. Skupaj z najmlajšimi. Zame so oni središče zabave in rada jih presenetim, nasmejim in osrečim.
V svojem delu resnično uživam. Ustvarila sem lik klovnese Tinke Šminke, posvojila lik Pike Flike in oživela Doti z vsemi njenimi pikami in pikicami.
Moje delo je moj užitek, moje ustvarjanje in moja zabava.
Skozi predstavo smo vsi – otroci in jaz, pogosto radovedni ter kot keglje podiramo meje domišljije in ustvarjanja. Nisem rada sama. Z malimi navihanci se igram, lovim, pojem, čaram, plešem in podarjam objeme. Brez pomoči otrok moje čarovnije ne delujejo. Pomagajo mi nastopati, dirigirati in risati nasmeške. Vsaka predstava je drugačna, kot tudi otroci, ki se med sabo razlikujejo kot prstki na roki.
V vsaki predstavi pustim delček sebe in pri tem mi je zelo toplo pri srčku.

12:00 Knjižna nagradna igra z BUKVARNO CIPROŠ

BUKVARNA CIPROŠ ima svoje prostore v Pekarni Magdalenske mreže, ob Železnici 8 v Mariboru, natančneje v poslopju LUBADAR.


LUBADAR

Zgrajen v letih 1902-1903 je najmlajša velika zgradba v kompleksu. Prvotno je poimenovan Skladišče za moko (Mehldepot), današnje ime Lubadar se ga je prijelo zaradi konstrukcije. Zunanji opečni zidovi skrivajo v sebi raj za lesne zažiralce. Od pritličja navzgor je nosilni sistem lesenih stebrov in stropov častitljive starosti in njej ustrezne posedenosti v stikih tram - steber. V času nastanka je bila zgradba funkcionalno navezana na obe pekarni: nekdanjo pekarno kruha (na mestu današnje zahodne polovice parka) in na sosednjo pekarno prepečenca.

Notranje poti niso razdelane, vhodov je več. Vertikalna povezava v vzhodnem delu stavbe je najprej izpeljana kot nenavadno udobno (zaradi lažjega transporta vreč z moko) stopnišče, domnevno nekaj kasneje (gotovo pred 1945) pa je dopolnjena s tovornim dvigalom.


Zgodovina kompleksa bivše vojaške pekarne in skladišč

Stavbišče, kjer se danes dogaja Pekarna, je bilo od začetka zasnovano v vojaške namene in za vojaške potrebe. Tako označuje predel med Jezdarsko ulico in železniško progo zaprt kompleks skladišč in dveh pekarn, ki je bil zgrajen pred letom 1897 kot Cesarsko kraljevo vojaško oskrbno skladišče. kot tipično zaledno skladišče zaman iščemo zgradbe, ki bi služile nastanitvi velikega števila vojakov, pač pa dajejo podobo kompleksu predvsem skladišča in pekarni. Prvotni obseg kompleksa je večji od današnjega: vanj sodijo tudi skladišča agrokombinata proti zahodu. Stara pekarna kruha se je nahajala v današnjem parku.

Na okolico kompleksa so močno vplivale bližnje stavbe ali površine, namenjene cesarski kraljevi vojski, pa tudi cesarski kraljevi železnici. Nekje v istem času sta bili ustanovljena jahalna šola (Reitschule) in vojašnica, oboji južno od kompleksa. Bivša Reiterstrasse, ki je mejna ulica med jezdnim poligonom ter kompleksom skladišč in pekarn, je danes uspešno prevedena v Jezdarsko ulico, prej neimenovana ulica vzhodno od kompleksa pa je dobila ime Žitna ulica zaradi skladišč. Jahalna šola je danes pozidana s tekstilnimi obrati. S to pozidavo se prekine kontinuiteta in izgubi notranja povezava treh vojaških ozemelj. Prva stopnja demilitarizacije širšega območja predela Tabor torej sega natančno v leta postavitve tekstilnih obratov na današnji žitni ulici. Sklepam, da je jahalna šola razpadla v času, ko je ozemlje prevzela vojska Države Srbov, Hrvatov in Slovencev (po prvi svetovni vojni). Po drugi svetovni vojni je kompleks skladišč in vojašnic, ki jo je poimenovala Vojašnica Slave Klavore, prevzela Jugoslovanska ljudska armada. Demilitarizacija se je končala po odhodu Jugoslovanske ljudske armade iz Republike Slovenije. Kompleks skladišč in vojašnica Slave Klavore sta svobodna in se končno lahko vključita v mestni organizem, ki ju je medtem že popolnoma obrasel.

Ni naključje, da leži kompleks skladišč ravno ob železniški progi, saj je bil železniški transport konec prejšnjega stoletja najmodernejša in najučinkovitejša oblika transporta sploh. Že v času izgradnje zadnjih zgradb kompleksa se je ulica na severnem robu, ki se danes imenuje ulica Ob železnici, imenovala Eisenstrasse.

Končno podobo je kompleks dobil že leta 1903. Nalogo projektiranja je opravil Cesarsko-kraljevi vojaški gradbeni oddelek 3. korpusa. Tako najdemo v Pokrajinskem arhivu v Mariboru gradbene načrte dveh zgradb, dve varianti prizidka ene zgradbe (obe nerealizirani) in projekt vpeljave železniškega tira v kompleks. Načrte in pripadajoča gradbena dovoljenja hranijo pod naslovom "Ob železnici 16" in številko Ta/726.

12:45 Veliki projekt ZAKVAČKAJMO STARI MOST

PROJEKT ZAKVAČKAJMO STARI MOST s pričetkom 11. 04. 2015 na Grajskem trgu na Artmarju No. 24.
S projektom Zakvačkajmo Stari most ponovno združujemo vse ljubitelje kvačkanja, začetnike, društva, zavode, šole in posameznike celotne Slovenije. Kvačkali bomo raznorazne kvadrate (poljubne barve in vzorce), ki se bodo 03. 10. 2015, ko bo zaključek projekta obesili na ograjo Starega mostu in tako barvno in ustvarjalno pozdravili pričetek festivala Stare trte. Naš cilj je, da oblečemo celotno ograjo. S projektom želimo sporočiti, da kljub stiski in težkim časom Maribor ni zaspal. Smo še vedno ustvarjalni in polni kreativne energije. S skupnimi močmi ter sodelovanjem bomo ustvarili nekaj pozitivnega in lepega.
Zbiramo volno vseh barv in materialov. Zbirno mesto destinacijska trgovina ARTmijeMAR na Gosposki ulici 7 in Artmarji na Grajskem trgu vsako drugo soboto v mesecu!
Vse začetnike kvačkanja, ki bi se želeli pridružiti projektu, vabimo vsako drugo soboto na Artmarje na Grajski trg, kjer vas bomo naučili kako zakvačkati kvadrat.
PRIJAVE:
- artmar.mb@gmail.com
- Artmarji vsako drugo soboto v mesecu na Grajskem trgu

Spremljajte nas:
www.artmar.si
FB: Artmar in Destinacijska trgovina


Organizator projekta: Zavod ARTMAR, so.p.
Mentor: NINA KRAMAR CVERLE